Joe Monster
Szukaj Pokaż menu
Witaj nieznajomy(a) zaloguj się lub dołącz do nas
…BO POWAGA ZABIJA POWOLI
 
Album: wszystko o dzikich kotach
 «   » 
kuguar
Łac. Nazwa puma concolor - puma, kuguar
Puma występuje na obu kontynentach amerykańskich od Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie, aż po cieśninę Magellana- mają więc największy zasięg spośród wszystkich ssaków amerykańskich i jeden z największych wśród kotów. Ze wschodniej części Ameryki Północnej zostały prawie całkowicie wytępione w ciągu 200 lat europejskiej kolonizacji. Jedyna izolowana populacja pum, która przetrwała na wschodzie USA do dziś zamieszkuje Florydę. W wielu stanach wprowadzono całkowitą ochronę pum i ich populacja zaczyna wzrastać.
Pumy są zbliżone rozmiarami do lampartów. Samce ważą przeważnie 53-72 kg(rekordowe osobniki ważą 100 kg) a samice 34-48 kg. Długość tułowia z głową wynosi 105-195cm u samców, oraz 95-150 cm u samic, a długość ogona odpowiednio 66-78 cm i 53-81 cm. Wysokość w kłębie 60-70 cm.
Ubarwienie futra u osobników dorosłych jednolite, nie jest dla wszystkich pum identyczne. Na południowym i północnym krańcu zasięgu koty te są szarosrebrzyste i osiągają największe rozmiary, te zamieszkujące Amerykę Środkową i północną część Ameryki Południowej, są smukłe i lekko zbudowane, ich tylne kończyny są dłuższe od przednich, a ubarwienie bywa lśniąco-czerwonobrązowe. Tylna powierzchnia uszu jest czarna, podobnie jak plama na górnej wardze sięgająca nosa i niemal wewnętrznego kąta oka. Jest to podobnie jak czarne zakończenie ogona pozostałość deseniu szaty młodzieńczej, utrzymująca się u osobników dorosłych.
Puma jest drapieżnikiem typowo oportunistycznym pod względem pokarmowym, gdyż w skład jej diety wchodzą rozmaite zwierzęta, które są najbardziej dostępne w danym miejscu.
Pumy są samotnikami. Samice z kociętami tworzą jedyne trwałe grupy. Terytoria pum mają zmienną wielkość od 150 do 1000 kilometrów kwadratowych. W górach gdzie występują intensywne opady śniegu pumy użytkują inne terytoria zima i latem. Zimą przebywają w dolinach, gdzie gromadzą się jelenie, a latem razem z jeleniami wędrują na wyżej położone łąki. Pumy podobnie jak lamparty mają dużą zdolność przystosowywania się do różnych warunków zycia i występują w najrozmaitszych typach środowisk od tropikalnych lasów deszczowych po półpustynie, od regionów wysokogórskich po bagniste niziny.
Średnia długość życia 16-18 lat.

Dobra, dobra. Chwila. Chcesz sobie skomentować lub ocenić komentujących?

Zaloguj się lub zarejestruj jako nieustraszony bojownik walczący z powagą


wszystko o dzikich kotach
ze względu na niewiele czasu postaram się co kilka dni wrzucić nowego kota:-)

Dodatkowe informacje
Plik: kuguar
Rozmiar: 500x400, 82 kB
Wyświetleń: 3158
Ulubione dla 1 osób
Dodano: 2008-01-29 17:36:41
Status: Publiczny
Licencja: Użycie niekomercyjne (CC Noncommercial)
Pokaż kody do umieszczania

Zobacz także starsze rzeczy z Szaffy:
Ten plik lubią:
zuzanuchna    przed dinozaurami
Pokaż wszystkich
Kod HTML wszystkich zdjęć albumu do umieszczenia na dowolnej stronie: