Joe Monster
Szukaj Pokaż menu
Witaj nieznajomy(a) zaloguj się lub dołącz do nas
…BO POWAGA ZABIJA POWOLI

Poznajcie harpię wielką - ten ptak jest tak ogromny, że internauci mylą go z człowiekiem w przebraniu

59 003  
387   44  
Harpia wielka jest tak wielka i wygląda tak nietypowo, że przez obserwatorów często mylona jest z człowiekiem w przebraniu. Dzisiaj spróbujemy poznać nieco lepiej to niezwykłe stworzenie.

#1.

Harpia wielka to ptak drapieżny należący do rodziny jastrzębiowatych, będący jedynym przedstawicielem rodzaju Harpia.

#2.

Zasięg występowania tego olbrzyma to południowy Meksyk aż do północnej Argentyny. Ptaka można spotkać głównie w lasach tropikalnych.

#3.

Rozpiętość skrzydeł harpii wielkiej często osiąga imponujący wynik 224 cm.

#4.

Szpony drapieżnika są naprawdę wielkie. Osiągają długość do 13 centymetrów. Dla porównania dodam, że szpony przedniej łapy niedźwiedzia grizli osiągają długość od 5 do 10 cm.

#5.

Harpia wielka ma tak charakterystyczny wygląd i pokaźne rozmiary, że często mylona jest z człowiekiem w przebraniu. Trzeba jednak przyznać, że ptak prezentuje się dość... osobliwie.

#6.

Skoro jesteśmy już przy rozmiarach, to długość ciała tego drapieżnika przekracza często jeden metr. Natomiast waga ptaka zależy od płci. Dla samic jest to maksymalnie 9 kilogramów, podczas gdy dla samców ponad 5 kilogramów.

#7.

Zasięg występowania harpii olbrzymiej jest całkiem spory. Niestety w ostatnim czasie został dość mocno wytępiony, przez co jego obecny status określany jest jako „bliski zagrożenia”.

#8.

Nazwa harpia wielka zaczerpnięta oczywiście została z mitologii greckiej.

#9.

Harpia wielka postrzegana jest jako najsilniejszy ptak z rodziny jastrzębiowatych. Jest w stanie unieść w powietrze zdobycz ważącą niemal 8 kilogramów.

#10.

Harpia wielka jest zarówno narodowym symbolem Panamy, jak i widnieje w herbie państwa.

#11.

Długość życia tych ptaków na wolności waha się od 25 nawet do 35 lat.

#12.

Dieta tych drapieżników składa się głównie z mniejszych małp żyjących na drzewach. W ich menu figurują jednak również oposy, leniwce, większe ptaki oraz węże.

#13.

Sposób polowania harpii wielkiej jest bardzo interesujący. W przeciwieństwie do pozostałych jastrzębiowatych nie wypatruje ona swojej ofiary lecąc ponad drzewami. Zamiast tego siedzi spokojnie godzinami na jednej gałęzi, czekając na odpowiedni moment, aby zaatakować i pochwycić swoją ofiarę. Te ptaki są bardzo cierpliwe.

#14.

Harpie wielkie dobierają się w pary na całe życie. Samica składa jaja średnio raz na 2-3 lata.
3

Oglądany: 59003x | Komentarzy: 44 | Okejek: 387 osób

Dobra, dobra. Chwila. Chcesz sobie skomentować lub ocenić komentujących?

Zaloguj się lub zarejestruj jako nieustraszony bojownik walczący z powagą
Najpotworniejsze ostatnio
Najnowsze artykuły

16.10

15.10

Starsze historie

Jak to drzewiej bywało