Joe Monster
Szukaj Pokaż menu
Witaj nieznajomy(a) zaloguj się lub dołącz do nas
…BO POWAGA ZABIJA POWOLI

13 pytań dla erudytów

233 102  
910   58  
Coś na rozruszanie szarych komórek, sięgnięcie do wiedzy ogólnej lub... logicznego myślenia. Pod zdjęciami znajdziecie odpowiedzi, ale zanim je odczytasz - pokombinuj z odpowiedziami i porównaj, czy miałeś rację...

#1. Jakim dwóm pasażerom, według zasad panujących w międzynarodowych liniach lotniczych, zabrania się siedzenia w jednym rzędzie foteli samolotu?


Odpowiedź: Psu i kotu

#2. Dlaczego konduktor w irańskich autobusach zawsze stoi na środku pojazdu, a nie na początku?


Odpowiedź: Rozdziela część autobusu przeznaczoną dla kobiet od tej dla mężczyzn.

#3. W 1445 roku w Moskwie samoistnie rozległy się dzwony, a mieszkańcy uznali to za znak, że nadszedł koniec świata. Taka sama sytuacja wydarzyła się jednak wcześniej, bo w 1090 roku w Kijowie, a potem w 1230 we Władymirze. Co było przyczyną tego zjawiska?


Odpowiedź: Trzęsienie ziemi.

#4. Rdzenni mieszkańcy Birmy hodują świnie, które potem sprzedają Chińczykom. Wieprzowinę importują z Chin. Dlaczego importują coś, co mogą sami wyprodukować?


Odpowiedź: Buddyzm zabrania im zabijania zwierząt.

#5. W ciągu jednej doby Ziemi przybywa 400 ton masy. Dlaczego?


Odpowiedź: Na naszą planetę opada pył kosmiczny.

#6. W kolumbijskim Muzo kurę wolno zabić i wypatroszyć tylko w obecności urzędnika. Dlaczego?


Odpowiedź: Kury zjadają szmaragdy, by usprawnić swój układ trawienny.

#7. Legendarny Pele dostał złoty medal od ministerstwa oświaty za napisaną przez niego książkę. Co było takiego niezwykłego w tym dziele?


Odpowiedź:
Wielu ludzi nauczyło się czytać po to, by przeczytać tę książkę

#8. W Suazi zabrania się przeszkadzania parlamentarzystom w naradzaniu się z przodkami. W jaki sposób tamtejsi politycy komunikują się z duchami?


Odpowiedź: Przez sen.

#9. Gdy w dzikim afrykańskim plemieniu ktoś zachoruje, szaman wyciąga jego chorobę, bierze ją do rąk, a potem sprzedaje białym turystom. W jaki sposób odbywa się tam proces leczenia?


Odpowiedź:
Poprzez wykonanie maski i nałożenie jej na twarz chorego.

#10. W rejonie Cieśniny Gibraltarskiej znajduje się miejscowość, której w czasach antycznych w żaden sposób nie dało się ominąć, jeśli zamierzało się przeprawić na drugi brzeg. Wykorzystywali to jej mieszkańcy, pobierając opłatę od podróżników. Jak nazywa się ta miejscowość?


Odpowiedź:
Taryfa.

#11. Do czasów II wojny światowej daltoniści nie mogli być pilotami. Sytuacja zmieniła się w 1941 roku, gdy stali się wręcz pożądanymi kandydatami do tej służby. Dlaczego?


Odpowiedź:
Daltoniści lepiej widzieli zamaskowane obiekty

#12. Co w Niemczech, aż do lat 30. XX wieku, wieszano na Boże Narodzenie pod sufitem?


Odpowiedź: Choinkę.

#13. Aż do 1989 roku pewna rzeka w amerykańskim mieście Lincoln City (stan Oregon) nosiła tytuł najkrótszej na świecie. Ten liczący 130 metrów ciąg wodny nosi równie krótką nazwę, zaczynającą się na literę D. Jak brzmi nazwa rzeki?


Odpowiedź: D. (tak, po prostu D)

Oglądany: 233102x | Komentarzy: 58 | Okejek: 910 osób

Dobra, dobra. Chwila. Chcesz sobie skomentować lub ocenić komentujących?

Zaloguj się lub zarejestruj jako nieustraszony bojownik walczący z powagą
Najpotworniejsze ostatnio
Najnowsze artykuły

24.04

23.04

Starsze historie

Jak to drzewiej bywało